Δωρεάν σεμινάριο: Διαχείριση συμπεριφοράς παιδιών & επικοινωνία μέσα στην οικογένεια

2016-06-24 14:53

Δωρεάν Σεμινάριο: Παιδιά και Γονείς


Simplylife.gr: Δωρεάν Σεμινάριο Παιδιά και Γονείς

Διαχείριση συμπεριφοράς παιδιών και επικοινωνία μέσα στην οικογένεια



Τα παιδιά αποτελούν για κάθε γονιό πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Παρόλα αυτά, η ανατροφή ενός παιδιού δεν φέρνει μόνο χαρά αλλά και παράλληλα πολλές ανησυχίες. Όλοι οι γονείς προβληματίζονται σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών τους, προσπαθώντας να επιτύχουν το καλύτερο για την ανατροφή τους.
Η ανυπακοή και η επιθετικότητα ενός παιδιού είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του καθώς αυτό αναπτύσσεται και μαθαίνει να αυτονομείται. Με την πάροδο της ηλικίας όμως το παιδί σταδιακά ωριμάζει, αποκτά αυτοέλεγχο, γίνεται πιο υπεύθυνο και αποκτά δεξιότητες κατάλληλες για την κοινωνική του προσαρμογή. Συνήθως, πίσω από τα προβλήματα συμπεριφοράς, υποβόσκουν ποικίλα προβλήματα όπως διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχή διαγωγής, συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη) και άγχος. Μία συμπεριφορά θεωρείται παθολογική όταν διαταράσσει συστηματικά την ομαλή συμβίωση των μελών της οικογένειας, όταν θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το παιδί ή την οικογένειά του ή διαταράσσει συστηματικά τη λειτουργία της σχολική τάξης και δεν φαίνεται να περιορίζεται με τους διάφορους τρόπους διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζουν οι ενήλικοι.

Η υγιής ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί, εκτός από την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών, την θέσπιση ορίων και κανόνων που μπορεί να σχετίζονται με θέματα όπως ο ύπνος, η διατροφή, η μελέτη και η τήρηση κοινωνικών συμβάσεων. Η θέσπιση και η διατήρηση των ορίων είναι απαραίτητες γιατί αποτελούν την βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος. Η υιοθέτηση της κατάλληλης γονεϊκής στάσης, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και η συναισθηματική αγωγή από τον γονιό μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών αλλά και στην διαμόρφωση ενός κλίματος ασφάλειας, και σταθερότητας μέσα στην οικογένεια.
 


Θέματα σεμιναρίου:



• Ανάλυση της συμπεριφοράς του παιδιού
• Πως εξηγούνται οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών;
• Γονεϊκή στάση και εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια
• Τι συνιστούν τα όρια;
• Η σημασία των ορίων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
• Μέθοδοι οριοθέτησης: θετική ενίσχυση & τιμωρία
• Επιθετικότητα & η διαχείριση της: πότε ο γονιός πρέπει να ανησυχεί;
• Πως μπορεί ο γονιός να εντοπίσει πιθανά προβλήματα που κρύβει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά
• Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)
• Άγχος & συναισθηματικές διαταραχές στο παιδί: πως εκδηλώνονται

Το σεμινάριο έχει ενημερωτικό - επιμορφωτικό χαρακτήρα και απευθύνεται πρωτίστως σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η παρουσίαση υποστηρίζεται από εποπτικό υλικό και στο τέλος της εισήγησης υπάρχει χρόνος για συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων από τους ειδικούς.

Εισηγητές θα είναι η Ειρήνη Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας και ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας
 


Πληροφορίες



Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τοποθεσία: ΚΕΚ Πλέγμα στα Άνω Πατήσια. (Κωστή Παλαμά 6 - 8, 5ος όροφος)

Ώρα προσέλευσης: 16:30

Ώρες διεξαγωγής: 17:00-19:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6936761800 - Μάνεση Ελεάννα, ΚΕΚ Πλέγμα 210-2116420, 210-2116421

Το σεμινάριο θα είναι δωρεάν

Θα χορηγηθεί και βεβαίωση παρακολούθησης

Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@simplylife.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.